Terapi Fyn logo
Ring til os:
71 23 70 71
Skriv til os:
info@terapifyn.dk
Terapi Fyn | Psykolog, Parterapeut og Sexolog i Odense på Fyn

Hvad er stress?

Stress er en tilstand, der skyldes psykisk overbelastning. Overbelastningen skyldes, at du selv eller omgivelserne har stillet for høje krav til de ressourcer, du besidder. 

Når du er stresset, har du rent fysisk en ophobning af hormoner i kroppen, som du skal have “brændt af” for igen at finde mere ro og velvære. Du skal med andre ord afstresses.

Symptomerne på stress er således både psykiske og fysiske. Man oplever konstant følelsen af hele tiden at være bagud samt dårlig samvittighed over at føle, at man ikke slår til. Man bliver derfor ved med at presse sig selv igen og igen, fra man står op om morgenen til man går i seng om aftenen. Om aftenen kan man ofte ikke falde i søvn, eller man sover uroligt og let, fordi kroppen da stadig er i “alarmbredskab” – dvs. på vagt og anspændt. Humøret bliver samtidig værre og værre, og man bliver nemmere irriteret og kortluntet.

Andre fysiske symptomer udover anspændthed kan være: koncentrationsbesvær, hukommelsestab, hjertebanken, hyperventilation, hovedpine, sved, øget tissetrang, kløen, kolde fødder og hænder mm.

Det er normalt, at vi først erkender, at vi er stressede, når kroppen har valgt at “lukke ned”, og når vi bryder sammen – (tidligere kaldte man det et nervesammenbrud). Det er kroppens måde at fortælle os på, at vi ikke kan mere. Når vi ikke har villet lytte til kroppens forvarsler, lukker den simpelthen ned.

Det kan være et barskt yderligere hårdt slag for mange, hvis man også bliver sygemeldt fra sit arbejde med stress, fordi man jo er vant til at yde en hel masse, og pludselig kan eller må man ingenting.

Man kan ikke få tilskud til sin stressbehandling via egen læge. Derfor er du nødt til at finde behandling mod stress på egen hånd. 

Vores speciale i Terapifyn.dk er netop forebyggelse af stress såvel som behandling af stress. 

Første del af et stressbehandlingsforløb hos os handler om afstressning og teknikker til afstressning ved først og fremmest, om muligt, at fjerne belastningerne og sørge for, at du kan finde ro og hvile. Det er bare ikke ret nemt at finde ro og hvile, når man er stresset. Derfor har man brug for at lære særlige teknikker til det. 

Når de mest akutte stressindikatorer har lagt sig, taler vi om, hvad du evt. kan lave om i dit liv og arbejdsliv, for at undgå stress fremover.

Stress skyldes imidlertid ikke kun ydre belastninger, men også, hvordan vi hver især møder omverdenen mentalt, herunder hvilke krav vi stiller til os selv. Om vi f.eks. selv får sagt fra, om vi da kan have god samvittighed med at sige fra, hvordan vi strukturerer vores hverdag, og hvilket og hvordan vi prioriterer. Vi lever altså efter nogle “regler” i vores sind, som måske er grundlagt for længe siden. Det er det, vi kalder “leveregler”. Efter afstressningen kigger vi derfor sammen på dine leveregler og giver dig redskaber til nye og hensigtsmæssige leveregler, der giver dig en god evne til at håndtere en travl hverdag i fremtiden.

Vi kan ved behov også vejlede dig og din arbejdsgiver om en tryg tilbagevenden til arbejdet, når du igen er klar til det.

Tilbage til oversigt


Skriv til mig:Tidsbestilling:

Vi har ikke ydernummer. Derfor kan du ikke blive henvist til os via sygesikringen og få offentligt tilskud.

Gå ikke glip af hvad vi tilbyder i fremtiden.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev i dag, og deltag i konkurrencen om en times gratis konsultation!

TAG EN STRESSTEST