Terapi Fyn logo
Ring til os:
71 23 70 71
Skriv til os:
info@terapifyn.dk
Terapi Fyn | Psykolog, Parterapeut og Sexolog i Odense på Fyn

Hvad er angst

Angst kan være stressudløst og ikke stressudløst.

Kroppen er i alarmberedskab

Ved angst er kroppen og sindet i alarmberedskab. Kroppen og sindet tror, at den er i livsfare, hvorfor den reagerer med at gå i “kamp-flugt-beredskab” (kaldes også: fight-flight-tilstand, hvor det sympatiske nervesystem har taget over). 

Normalt er kroppen ellers afslappet og rolig (kaldes også: “rest-digest”-tilstand, hvor det para-sympatiske nervesystem har taget over). 

I kamp-flugt-tilstanden er man I alarmberedskab – man er anspændt, på vagt, hjertet slår hurtigere, man sveder, sanserne er skærpede, man har svært ved at slappe af og sove, man vågner flere gange om natten, man kan måske slet ikke sove eller sover kun ganske let og opfatter mange situationer som potentielt farefulde.

Angst findes i flere former:

Generaliseret angst

Generaliseret angst er kendetegnet ved, at man bekymrer sig næsten hele tiden i overdrevet grad ift. andre. 

Hjernen kører og kører, og man prøver at tænke sig frem til, hvad der vil ske i alle mulige situationer i fremtiden for at undgå, at de skal blive ubehagelige eller farefulde for én. 

Typisk plages man af såkaldte “katastrofetanker” om at katastrofer vil indtræffe. Man har også meget vanskeligt ved at kontrollere bekymringerne, selvom man måske godt ved, at man ikke burde bekymre sig så meget. – Så bekymrer man sig om, at man bekymrer sig (det vi kalder: meta-bekymring). 

Man har også meget svært ved at sove, kan måske ikke sove, vågner flere gange om natten og er generelt meget urolig og anspændt. 

Man plages også af rastløshed, indre uro, opkørthed, træthed, koncentrationsbesvær og irritabilitet. Ofte oplever man også depressive symptomer, jf. afsnit om “depression”.

Tilstanden skal have varet i mindst 6 mdr., før diagnosen: “Generaliseret angst” kan stilles.

Genereliseret angst kan behandles!

Generaliseret angst kan behandles både med medicin og med terapi, eller begge dele, afhængig af, hvordan angsten er manifesteret. I Terapifyn.dk behandler vi generaliseret angst terapeutisk.

Panikangst

Ved panikangst oplever den ramte pludselig at rammes af uforklarlig angst som “ud af det blå”. 

Man får hjertebanken, åndedrætsbesvær eller kvælningsfornemmelse, uvirkelighedsfølelse, sovende fornemmelse i arme og ben, svimmelhed, kvalme og/eller maveuro, koncentrationsbesvær og rysten og/eller rastløshed. Symptomerne kan variere fra person til person.

Katestrofetanker indtræffer måske også, såsom: “Jeg får et hjertelsag”, “jeg bliver kvalt/dør”, “jeg får en blodprop”, “jeg kaster op”, “jeg besvimer”, “jeg mister kontrollen over mine tanker”, “jeg er sindssyg”. 

Til sidst kan man blive “angst for angsten”, og da er man i angstens onde cirkel. ´

Undgåelse som strategi

Nogle udvikler en strategi til at undgå angstanfaldene ved at undgå mennesker, situationer eller steder, som man ubevidst eller bevidst har en erfaring med, fremkalder angsten. 

Man kan også udvikle den strategi, at man undgår særlige kropslige symptomer – man undgår at mærke efter i kroppen – ved at holde sig beskæftiget eller lytte til musik. 

Al undgåelsesadfærd vedligeholder dog blot angsten. Der skal professionel behandling til for at komme undgåelsesadfærden og angsten til livs.

Med behandling kan du slippe for angsten helt

Kognitiv adfærdsterapi har vist sig at være særlig god til behandling af panikangst. 

I Terapifyn.dk har vi rig erfaring med at behandle panikangst. Afhængig af din situation, kan medicinsk behandling også blive en del af løsningen – men den vurdering er op til din læge.

I Terapifyn,dk tager vi gerne en snak med dig om det ubehag, du oplever ved din angst. Vi har stor erfaring med at behandle angst, og især panikangst, så du kan være helt tryg hos os.

Socialfobi/social angst

Socialfobi/social angst er en angstlidelse, der er karakteriseret ved, at den ramte bliver angst i sociale situationer. 

Man oplever at blive meget selvbevidst og har tanker om, at andre tænker dårligt om én. Måske bryder man sig ikke om at spise eller drikke offentligt, fordi man er bange for at spilde eller at man ser dum ud. Det kan også være, at man ikke tør at sige noget i forsamlinger, fordi man ved, at man kommer til at stamme eller bliver rød i hovedet. Hjertet slår hurtigere, man føler at alle stirrer på én, og man begynder at ryste. Man tænker, at andre kan se, at man ryster og se, hvor pinligt det er. 

En flugtvej er ofte at gå på toilettet, så man kan forlade situationen uden at andre stiller spørgsmål. Denne undgåelsesadfærd vedligeholder imidlertid angsten. 

Det er ikke fordi, at man ikke kan lide socialt samvær, når man er ramt af social angst – man vil netop gerne være rigtig god til at være sammen med andre – men man føler sig ikke god nok til det.

Behandling af socialfobi/social angst

Social fobi/social angst kan forholdsvist nemt behandles terapeutisk, også hos os. Ofte er der ikke brug for ret lang behandlingstid – dette selvfølgelig afhængig af lige din situation. Kontakt os for yderligere information, så tager vi gerne en snak med dig om dit problem.

Tilbage til oversigt

Gå ikke glip af hvad vi tilbyder i fremtiden.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev i dag, og deltag i konkurrencen om en times gratis konsultation!

TAG EN STRESSTEST