Terapi Fyn logo
Ring til os:
71 23 70 71
Skriv til os:
info@terapifyn.dk
Terapi Fyn | Psykolog, Parterapeut og Sexolog i Odense på Fyn

Hvad er stress?

Stress er en tilstand, der skyldes psykisk eller fysisk overbelastning. Du har enten selv eller også har dine omgivelserne stillet for høje krav til de ressourcer, du besidder. 

Når du er stresset skal du først og fremmest afstresses, og dernæst have set på, hvad der skaber den stressede tilstand.

Symptomer på stress

Symptomerne på stress kan være både psykiske og fysiske.

Psykisk kan du oplevelsen af at være bagud samt dårlig samvittighed over at føle, at du ikke slår til. Du bliver måske ved med at presse sig selv igen fra står op om morgenen til du går i seng om aftenen. Om aftenen kan det være svært at falde i søvn, eller du sover uroligt og let, fordi kroppen da stadig er i “alarmbredskab” – dvs. på vagt og anspændt. Humøret kan også ændre sig, så du er mere irriteret og kortluntet, eller mere stille og indadvendt eller ked af det. 

Fysiske symptomer på stress kan være anspændthed, koncentrationsbesvær, hukommelsestab, hjertebanken, hyperventilation, hovedpine, sved, øget tissetrang, kløen, kolde fødder og hænder mm. Nogen oplever også at få smerter, uden at der er en fysisk forklaring (at du f.esk. har slået)

Det er normalt, at vi først erkender, at vi er stressede, når kroppen har valgt at “lukke ned”, og når vi bryder sammen – (tidligere kaldte man det et nervesammenbrud). Det er kroppens måde at fortælle os på, at vi ikke kan mere. Når vi ikke har villet lytte til kroppens forvarsler, lukker den simpelthen ned.

Det kan være et barskt yderligere hårdt slag for mange, hvis man også bliver sygemeldt fra sit arbejde med stress, fordi man jo er vant til at yde en hel masse, og pludselig kan eller må man ingenting.

Man kan ikke få tilskud til sin stressterapi via egen læge. Derfor er du nødt til at finde terapi mod stress på egen hånd. 

Behandling af stress

Vores speciale hos Terapi Fyn er netop forebyggelse af stress såvel som behandling af stress. 

Første del af et stressbehandlingsforløb hos os handler om afstressning og teknikker til afstressning ved først og fremmest, om muligt, at fjerne belastningerne og sørge for, at du kan finde ro og hvile. Det er ikke altid nemt, at finde ro og hvile, når man er stresset. Derfor kan det være, at man har brug for at lære særlige teknikker. 

Når de mest akutte stressindikatorer har lagt sig, taler vi om, hvad du evt. kan lave om i dit liv og arbejdsliv, for at undgå stress fremover.

Stress skyldes imidlertid ikke kun ydre belastninger, men også, hvordan vi hver især møder omverdenen mentalt, herunder hvilke krav vi stiller til os selv. Om vi f.eks. selv får sagt fra, om vi da kan have god samvittighed med at sige fra, hvordan vi strukturerer vores hverdag, og hvilket og hvordan vi prioriterer. Vi lever altså efter nogle “regler” i vores sind, som måske er grundlagt for længe siden. Det er det, vi kalder “leveregler”. Efter afstressningen kigger vi derfor sammen på dine leveregler og giver dig redskaber til nye og hensigtsmæssige leveregler, der giver dig en god evne til at håndtere en travl hverdag i fremtiden.

Vi kan ved behov også vejlede dig og din arbejdsgiver om en tryg tilbagevenden til arbejdet, når du igen er klar til det.

Tilbage til oversigt


Skriv til mig:







Tidsbestilling:

Vi gør opmærksom på:

Vi har ikke ydernummer. Derfor kan du ikke blive henvist til os via sygesikringen og få offentligt tilskud.

TAG EN STRESSTEST